Wat ouders kunnen doen bij een stotterprobleem

Wat ouders kunnen doen bij een stotterprobleem

Ouders hebben grote invloed op het denken en handelen van hun kinderen. Zij spelen dan ook een belangrijke rol in de ontwikkeling van het zelfvertrouwen en het creëren van een veilige omgeving om op te groeien.

Alle kinderen, maar vooral degene die stotteren zijn gebaat bij een groot gevoel van geborgenheid. De ouders kunnen het kind laten merken dat het stotteren OK is en dat het kind ondanks het stotteren toch een sterke persoonlijkheid kan ontwikkelen.

Nog meer Tips voor Ouders


Het is goed om je te realiseren dat stotteren enorme emotionele problemen kan opleveren wanneer er niet op de juiste manier mee om gegaan wordt. Daarom volgen hier nog meer tips waarmee je als ouder je kind kan ondersteunen en laten merken dat stotteren niet het einde van de wereld is. En dat er ook manieren zijn om er mee om te gaan en misschien zelfs van af te komen.

 1. Leg het kind uit wat stotteren is.

  Door een kind te vertellen wat stotteren inhoudt en waarom het gebeurt zal het kind gaan begrijpen wat er aan de hand is en accepteren dat het stottert. Door te vertellen dat deze spraakafwijking niet alleen bij jouw kind voorkomt, maar ook bij vele anderen, zal het beter kunnen berusten in het feit dat het anders is dan andere kinderen. Daarmee wordt de weg vrij gemaakt voor behandeling van het spraakprobleem en mogelijk genezing.
 2. Stop veel positieve aandacht in je kind.

  Hoewel kinderen van nature positief aangelegd zijn, kunnen ze snel afgeleid en depressief worden zonder de constante input en begeleiding van een ouder.

  Wanneer ze last hebben van stotteren, kan hun zelfwaardering daar onder gaan leiden dus let daar vooral goed op dat dat niet gebeurt. Want wanneer ze eenmaal hun zelfvertrouwen kwijt zijn wordt het lastiger om ze te laten meewerken aan wat voor programma dan ook.

  De beste manier om te voorkomen dat kinderen in de put raken is ze voortdurend voor ogen houden dat stotteren niets is om je voor te schamen en dat je er het beste mee kunt omgaan door te accepteren dat je het nou eenmaal hebt. En net als met heel veel negatieve dingen worden ze minder belangrijk, wanneer je het kunt accepteren, zo ook stotteren. Bovendien wordt een kind minder vatbaar voor plagerijtjes en pesten wanneer het zich heeft neergelegd bij het feit dat het stottert.

  De eerste stap naar genezing is acceptatie. Wanneer je kind accepteert dat het een spraakprobleem heeft, wordt het probleem beter dragelijk en zal het niet het zelfvertrouwen van je kind ondermijnen.
 3. Leg uit dat stotteren niet iets is waarvoor je je hoeft te schamen.

  Kinderen die stotteren verliezen nogal eens hun gevoel van zelfwaardering omdat ze het idee hebben dat ze niet kunnen zegen wat ze willen zeggen. Dus door er de nadruk op te leggen dat ze niets minder zijn dan anderen, stimuleer je je kind om zich op normale wijze te uiten, ook al stottert het. Het is belangrijk dat je kind blijft praten dus door zijn zelfvertrouwen op te vijzelen zorg je ervoor dat je kind dit durft.
 4. Leg meer de aandacht op de dingen die wel goed gaan dan op het spraakprobleem.

  Maak er geen issue van. Als je gaat focussen op de negatieve dingen, worden de spraakproblemen gegarandeerd groter. Benadruk dus de positieve punten, vooral in de omgang met andere kinderen. Veel stotterende kinderen kunnen beter leren praten met de juiste aanmoediging en support.
 5. Onnodig te zeggen dat je als ouders je kind op alle terreinen volledig aanmoedigt en  ondersteunt.

  Wanneer je kind er op kan vertrouwen dat je hem onvoorwaardelijk accepteert, met of zonder spraakprobleem, geef je hem het vertrouwen om zijn eigen plan te trekken en kan hij ervoor zorgen dat ook zijn dromen en wensen uit komen.

Bekijk ook

Hoe herken je iemand die stotterproblemen heeft

Hoe kan je iemand die stottert herkennen? Zelfs zonder dat je weet wat de symptomen zijn, kun je de mensen herkennen als je maar goed genoeg observeert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *