Tips van stotteraars voor stotteraars

Tips van stotteraars voor stotteraars

Iedereen moet mobiel en sociaal zijn om in de moderne samenleving mee te kunnen komen. Berichten moeten zo kort en bondig als mogelijk zijn om tijd en geld te besparen. Time management concepten zijn zo’n beetje de best verkochte trainingen die je je maar kunt voorstellen.

Helaas zijn er onder ons ook mensen die niet in staat zijn kort en bondig te formuleren en die hierdoor uit de boot dreigen te vallen. Zowel op school als op de werkvloer zijn mensen die stotteren in het nadeel ten opzichte van mensen die een dergelijke handicap niet hebben. En dat allemaal omdat alles steeds vlugger en sneller moet gaan.

Maar er is nog geen reden tot wanhoop, want je kunt het stotteren overwinnen. De volgende tips komen van mensen die zelf ooit gestotterd hebben of wellicht nog steeds stotteren.

  • Zing het! Wanneer je niet uit je woorden kunt komen blijkt het te helpen wanneer je er een melodietje onderzet. Door er iets grappigs van te maken, verdwijnt de druk en komen de woorden moeiteloos uit je mond. Ook dingen die je snel vergeet, kun je zo eenvoudiger onthouden. Mensen die stotteren zijn namelijk door hun angst en verlegenheid vaak moeilijk in staat ideeën of concepten te onthouden. Uit schaamte dat ze niet uit hun woorden kunnen houden ze liever hun mond. Maar als ze het zingen, lukt het wel.
  • Visualiseer wat je wilt gaan zeggen. Stotteraars zullen minder problemen ondervinden van datgene wat ze willen gaan zeggen als ze zich van te voren een beeld vormen van de letters of de boodschap die ze willen overbrengen. Het blijkt namelijk dat dat hetgene is wat stotteraars NIET doen, in tegenstelling tot mensen die geen spraakproblemen ondervinden. Wanneer je een mentaal plaatje hebt van hetgeen je wilt gaan zeggen, wordt het spreken eenvoudiger.
  • Praat op je uitademing. Voordat je een moeilijk woord uitspreekt, neem je een diepe teug lucht. Dit is trouwens voor iedereen een goede tip, want de meeste fouten worden gemaakt door mensen die te haastig spreken, ze struikelen als het ware over hun woorden. Door diep in te ademen, vertraag je je zin en maak je jezelf beter verstaanbaar.
  • Zeg het moeilijke woord in gedachte. Laat je brein horen hoe je het woord juist uitspreekt. Doe dat iedere keer wanneer je tegen een moeilijk woord aanloopt. Dit is ook een vorm van visualisatie, waarbij je jezelf laat zien dat je dingen wel kunt waarvan je dacht dat je ze niet kan. Een soort positieve hersenspoeling. Het blijkt dat mensen die dit goed kunnen voor 90 % ook daadwerkelijk in staat zijn het in werkelijkheid ook correct uit te spreken. Deze hersengymnastiek zorgt ervoor dat je meer vertrouwd raakt met het moeilijke woord, de stembuigingen die erbij horen en de klanken van de verschillende lettergrepen.
  • Leg geen onnodige druk op jezelf. Het is wel duidelijk dat spanning en angst geen positieve invloed hebben op stotteren dus ontspan zoveel mogelijk en vermijd stress situaties wanneer je jezelf traint bij de beheersing van het stotteren. Geleidelijk aan kun je steeds beter situaties aan en zal de stress verminderen. Wie weet eindig je dan nog ergens op het podium als entertainer.

Bekijk ook

Hoe herken je iemand die stotterproblemen heeft

Hoe kan je iemand die stottert herkennen? Zelfs zonder dat je weet wat de symptomen zijn, kun je de mensen herkennen als je maar goed genoeg observeert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *