Tips van stotteraars voor stotteraars

Tips van stotteraars voor stotteraars

Iedereen moet mobiel en sociaal zijn om in de moderne samenleving mee te kunnen komen. Berichten moeten zo kort en bondig als mogelijk zijn om tijd en geld te besparen. Time management concepten zijn zo’n beetje de best verkochte trainingen die je je maar kunt voorstellen.

Helaas zijn er onder ons ook mensen die niet in staat zijn kort en bondig te formuleren en die hierdoor uit de boot dreigen te vallen. Zowel op school als op de werkvloer zijn mensen die stotteren in het nadeel ten opzichte van mensen die een dergelijke handicap niet hebben. En dat allemaal omdat alles steeds vlugger en sneller moet gaan.

Maar er is nog geen reden tot wanhoop, want je kunt het stotteren overwinnen. De volgende tips komen van mensen die zelf ooit gestotterd hebben of wellicht nog steeds stotteren.

 • Zing het! Wanneer je niet uit je woorden kunt komen blijkt het te helpen wanneer je er een melodietje onderzet. Door er iets grappigs van te maken, verdwijnt de druk en komen de woorden moeiteloos uit je mond. Ook dingen die je snel vergeet, kun je zo eenvoudiger onthouden. Mensen die stotteren zijn namelijk door hun angst en verlegenheid vaak moeilijk in staat ideeën of concepten te onthouden. Uit schaamte dat ze niet uit hun woorden kunnen houden ze liever hun mond. Maar als ze het zingen, lukt het wel.
 • Visualiseer wat je wilt gaan zeggen. Stotteraars zullen minder problemen ondervinden van datgene wat ze willen gaan zeggen als ze zich van te voren een beeld vormen van de letters of de boodschap die ze willen overbrengen. Het blijkt namelijk dat dat hetgene is wat stotteraars NIET doen, in tegenstelling tot mensen die geen spraakproblemen ondervinden. Wanneer je een mentaal plaatje hebt van hetgeen je wilt gaan zeggen, wordt het spreken eenvoudiger.
 • Praat op je uitademing. Voordat je een moeilijk woord uitspreekt, neem je een diepe teug lucht. Dit is trouwens voor iedereen een goede tip, want de meeste fouten worden gemaakt door mensen die te haastig spreken, ze struikelen als het ware over hun woorden. Door diep in te ademen, vertraag je je zin en maak je jezelf beter verstaanbaar.
 • Zeg het moeilijke woord in gedachte. Laat je brein horen hoe je het woord juist uitspreekt. Doe dat iedere keer wanneer je tegen een moeilijk woord aanloopt. Dit is ook een vorm van visualisatie, waarbij je jezelf laat zien dat je dingen wel kunt waarvan je dacht dat je ze niet kan. Een soort positieve hersenspoeling. Het blijkt dat mensen die dit goed kunnen voor 90 % ook daadwerkelijk in staat zijn het in werkelijkheid ook correct uit te spreken. Deze hersengymnastiek zorgt ervoor dat je meer vertrouwd raakt met het moeilijke woord, de stembuigingen die erbij horen en de klanken van de verschillende lettergrepen.
 • Leg geen onnodige druk op jezelf. Het is wel duidelijk dat spanning en angst geen positieve invloed hebben op stotteren dus ontspan zoveel mogelijk en vermijd stress situaties wanneer je jezelf traint bij de beheersing van het stotteren. Geleidelijk aan kun je steeds beter situaties aan en zal de stress verminderen. Wie weet eindig je dan nog ergens op het podium als entertainer.

Bekijk ook

Hoe herken je iemand die stotterproblemen heeft

Hoe kan je iemand die stottert herkennen? Zelfs zonder dat je weet wat de symptomen zijn, kun je de mensen herkennen als je maar goed genoeg observeert.

4 Reacties

 1. Spreken doe je op de uitademing, bij de stotteraar gaat dat door e,o,a, oorzaak vaak mis.
  Het spreken oefenen haalt in de meeste gevallen niets uit, en gaat men alleen maar stotteren.
  Een goede methode is oefenen op de uitademing d,w,z, inademen,tuitmond maken ,dan langzaam uitademen . Door dit elke dag regelmatig te doen zal men langzaam maar zeker van het stotteren af komen.
  Ik ben met deze methode helemaal van het stotteren afgekomen. Als ernstge stotteraar heb ik er 5 jaar voor nodig gehad.
  Ik durf zelfs te zeggen dat ik van het stotteren ben genezen.

  Doe je best

  12-03-2018
  J.Frits

  • Beste J. Frits,

   Wat fijn om uw opmerking hier te lezen!
   Ik stotter al zo lang ik het me kan herinneren, en het is een lange poos ook een stuk minder geweest. De laatste paar jaren echter (ik ben nu 25 jaar oud) is het voor mijn gevoel best wel erg.
   Heb het altijd wel weten te verbergen, ik kan er goed omheen praten, maar ben ook in situaties terecht gekomen waarbij ik er gewoon niet onderuit kwam (op school tijdens Engelse les doen alsof ik de woorden niet kende, in de winkel, bijbaantje, bepaalde bedragen niet kunnen uitspreken).
   De laatste tijd begin ik er ook van overtuigd te raken dat het allemaal met de juiste ademhaling te maken heeft. Ik adem te hoog, de spieren rond mijn buik zijn altijd gespannen en zit altijd in de weg met een goede diepe ademhaling. Het is een ware bevrijding om mijn longen compleet op te vullen met lucht.
   Jammer genoeg duurt dit prettige gevoel maar een paar seconden, en het hele riedeltje begint weer van voren.

   Het frustrerende is, dat ik weet dat ik het wel gewoon kan.
   Als ik alleen ben kan ik alles zeggen, of als ik tegen een dier praat, of net wakker ben en al mijn spieren ontspannen zijn.

   Ik volg uw tip op en hoop dat het minder wordt op ten duur. Helaas ben ik de schaamte nog niet voorbij, en doe ik me vaak ‘dommer’ voor dan ik ben, wat me elke dag in de weg staat (carrière-gezien, maar ook op persoonlijk vlak).

   Vriendelijke groet,
   Laura

   • Beste Laura.

    Jouw verhaal is voor mij duidelijk herkenbaar ,bij mij was het niet anders. Je hebt nog een lange weg te gaan . Neem ook eens een boek en ga eens hardop lezen ,zeer waarschijnlijk zul je ook dan stotteren. Dat betekent dat je spraakvermogen tekortschiet.
    Zie de uitademing als de drager van je spraak . Door op de uitademing te oefenen als boven beschreven ,zal je spraakvermogen gaan toenemem . De spraakangst zal dan vanzelf gaan verdwijnen.

    Zie ook, “Doe het zelf stottertherapie”

    vr,gr,
    J.Frits

 2. Ik stotter ook vaak. Maar alleen als ik gespannen ben maar thuis helema niet als ik me op me gemakvoel of tijdens voetbal gaat alles automatisch maar bijv. Met presenteren zeg ik vaak euhm ehh. Iemand nog tips?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *