Ik stotter gewoon

In Nederland zijn er zo’n 200.000 mensen die stotteren. Van alle kinderen zal 5% gaan stotteren. Meestal wanneer ze ergens tussen de 2 en de zes jaar oud zijn. Dit betekent dat er in iedere klas gemiddeld wel één kind zit dat stottert. Wanneer het kind geen spraaktherapie krijgt, zal het in vele gevallen verergeren en doorgaan op volwassen leeftijd.

Wat is stotteren eigenlijk precies?

Stotteren is een spraakafwijking die zowel bij kinderen als bij volwassenen voorkomt. Als een persoon stottert wordt de natuurlijke woordenstroom onderbroken door herhalingen van letters, lettergrepen, woorden of zelfs hele zinnen. Anderen hebben de neiging klanken langer aan te houden dan normaal.

Zenuwtrekjes horen ook vaak bij stotteren. De persoon in kwestie knippert snel met de ogen, de kaakspieren spannen onwillekeurig aan en ook de mond staat gespannen. Verder gaat het bovenlichaam vaak trillen wanneer de persoon die stottert niet uit zijn woorden kan komen.

Hoewel er ontzettend veel onderzoek gedaan is naar de oorzaak van stotteren, zijn wetenschappers er nog steeds niet achter waardoor het stotteren veroorzaakt wordt. Stotteraars moeten echter niet de hoop opgeven, want het onderzoek gaat nog steeds verder. Uiteindelijk zal ontdekt worden waar het stotteren vandaan komt, wat het stotteren veroorzaakt en met welke medicijnen het genezen kan worden.

Neurologisch bepaalde stotteraandoening

Soms stotteren mensen na een hartaanval of TIA. Door zuurstoftekort is dan een deel van hersenen, namelijk dat deel waar de spraak zetelt, beschadigd. Met revalidatie en therapie is vaak de spraak na verloop van tijd weer normaal te krijgen. Ook wanneer zenuwen de signalen van de hersenen onjuist interpreteren, kan het zijn dat de woorden die je wilt zeggen er niet goed uitkomen. Het is logisch dat wetenschappers enorm gebrand zijn om op deze manier stotteren te verklaren. Wanneer de bron gevonden is, kun je er ook iets aan doen.

Oorzaken van stotteren

De oorzaak lijkt ergens in de hersenen te zetelen. Bij veel mensen die stotteren blijken er in het spraakgedeelte afwijkingen te zien. Dit betekent niet dat mensen die stotteren minder intelligent zijn, want intelligentie heeft er niets mee te maken. Het is goed dit ook regelmatig onder de ogen te brengen van stotteraars, zodat ze zich niet minderwaardig gaan voelen omdat ze niet uit hun woorden kunnen komen. Veel mensen met stotterproblemen schamen zich toch al en hebben de neiging maar hun mond te houden terwijl ze natuurlijk net zo goed verstandige dingen te zeggen hebben net als ieder ander.

Maar het probleem van stotteren kan ook ergens anders liggen, bijvoorbeeld op psychologisch vlak of zelfs pedagogisch. Wanneer je je kind nooit laat uitpraten of geen tijd neemt om te luisteren, kunnen kinderen gehaast gaan spreken om zo toch te kunnen zeggen wat ze op hun hart hebben. Stotteren kan het gevolg hiervan zijn.

Langzaam spreken met veel adem

Stotteren en stamelen zijn verschillende woorden voor dezelfde aandoening. Je mag ze echter niet verwarren met andere spraakproblemen zoals krampachtige dysfonie en spraakverruiging of taalproblemen.

Het vreemde is dat stotterende mensen wel probleemloos een tekst kunnen voorlezen, hardop tegen zichzelf kunnen praten of zingen zonder te haperen.

Gelukkig kan stotteren ook weer overgaan. Soms vanzelf, maar vaker met behulp van therapie. Voor ouders die ze erg onzeker voelen over de goede afloop, volgen hier een paar namen van kinderen en mensen die hun stotteren hebben overwonnen en nu ondanks hun stotteren beroemd zijn geworden; kijk naar Frans Bauer of Erben Wennemars. Niemand die zich stoort aan het feit dat ze haperen en iedereen begrijpt uitstekend wat ze willen zeggen. Het belangrijkste voor stotteraars is blijkbaar dat ze langzaam spreken en ontspannen blijven. Een beetje humor doet wonderen.

Maar ook Winston Churchill, Marilyn Monroe, Bruce Willis, Carly Simon en Tiger Woods hebben met stotteren te maken (gehad). Bij Marilyn Monroe was haar sexy stem haar handelsmerk, maar in feite sprak ze met veel adem, een techniek die ze van haar stottercoach had geleerd.

Oftewel, er is hoop voor iedereen die stottert om het probleem onder controle te krijgen. Het is wel fijn als je door familie en vrienden op de juiste wijze ondersteunt wordt. Wanneer iedereen, inclusief je collega’s je gewoon accepteert zoals je bent zul je je net zo goed kunnen ontwikkelen als ieder ander. Ondertussen blijf je natuurlijk alert op nieuwe ontwikkelingen op het gebied van de behandeling van stotteren.

Bekijk ook

Hoe herken je iemand die stotterproblemen heeft

Hoe kan je iemand die stottert herkennen? Zelfs zonder dat je weet wat de symptomen zijn, kun je de mensen herkennen als je maar goed genoeg observeert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *