Hoe praat je met iemand die stottert

Hoe praat je met iemand die stottert

Wanneer iemand een spraakprobleem heeft, zoals stotteren, kan dat de communicatie behoorlijk belemmeren. Als jij nergens last van hebt, maar wel op een goede manier een gesprek zou willen voeren met iemand die stottert, volgen hierna wat tips die ervoor kunnen zorgen dat het gesprek vlot verloopt.

 1. Probeer NOOIT de zinnen af te maken van iemand die niet uit zijn woorden komt. Want door de woorden voor te zeggen wordt degene die stottert zich er extra bewust van dat hij hapert. Hierdoor wordt hij nog zenuwachtiger en zal nog meer moeite krijgen om zijn zinnen zonder herhalingen uit te spreken. Door de ander niet te onderbreken toon je respect en zal degene met het spraakgebrek zich beter op zijn gemak voelen en minder stotteren. Want per slot van rekening is stotteren geen halszaak.
 2. Ga ook niet de therapeut uithangen door dingen te zeggen als “Haal eens even diep adem” , “Ontspan” of “Rustig aan”. Hoe goed bedoelt dergelijke opmerkingen ook kunnen zijn, hiermee stel je degene die stottert echt niet op zijn gemak. Je legt met dergelijke opmerkingen er juist de nadruk op dat de ander wat mankeert, dat hij anders is dan jij. Het is alsof je zout in een open wond strooit en mensen zullen zich  hierdoor nog meer afgezonderd voelen van de rest van de mensheid. Wat je wel kan zeggen om de ander aan te moedigen is “Ik begrijp het” of “Ga door” ook wanneer het ze even tijd kost om hun zin af te maken.
 3. Kijk niet alsof je er niks van begrijpt. Hoewel het soms best wat meer moeite zal kosten om iemand die stottert onmiddellijk te begrijpen, is het ook niet zo dat je er geen woord van verstaat. Het is belangrijk dat je laat zien dat je de ander begrijpt, ook al stottert hij. Vaak komt het stotteren juist voort uit een gevoel van afwijzing en er niet bij horen, dus het is niet nodig dat jij dat nog erger gaat maken. Stotteren maakt iemand niet tot een ander mens.
 4. Wees geduldig en begripvol wanneer je luistert naar iemand die stottert. Laat degene vooral uitspreken. Bedenk dat stotteren heel vaak veroorzaakt wordt door onzekerheid en gebrek aan sociale vaardigheden. Door de ander op zijn gemak te stellen en hem te laten uitpraten toon je respect en geef je aan dat je de ander accepteert, ondanks de herhalingen en de haperingen. Je zult merken dat het zelfvertrouwen dat je hiermee geeft, een positief effect op het stotteren. Oftewel, hoe beter de ander op zijn gemak is, des te vlotter het gesprek zal verlopen.
 5. Gebruik je gevoel en stem je eigen spreeksnelheid af op die van de ander. Door zelf rustiger te gaan praten zal het gesprek meer ontspannen verlopen. Wanneer je te snel praat, zal dit de druk opvoeren bij degene die stottert waardoor hij moeilijker uit zijn woorden zal kunnen komen.
 6. Laat nooit merken dat je mensen die stotteren zielig of sneu vindt. Tenzij ze zelf vragen om wat medeleven, zijn mensen niet gebaat bij jouw medelijden. Ze zijn net zo goed als jij dus behandel ze als een gelijke en niet als een mindere ook al hebben ze heus wel eens last van hun handicap.
 7. Houd altijd oogcontact. Hiermee versterk je het gevoel van respect voor iemand. Wegkijken geeft geen veilig gevoel, oogcontact zorgt ervoor dat je werkelijk contact maakt met iemand, waardoor het wederzijds respect voelbaar is.
 8. Doe niet alsof je iemand begrijpt terwijl dat niet zo is. Mensen die stotteren vinden het niet erg om nogmaals te zeggen wat ze wilden zeggen. Wees dus eerlijk als iets je niet helemaal duidelijk is geworden en vraag of degene zich wil herhalen. Ook ik een gewoon gesprek kan het gebeuren dat je de ander niet begrijpt, zelfs wanneer je best verstond wat hij zei.

Juist door te zeggen “Sorry, ik begrijp je niet helemaal” stimuleer je de ander om nog meer moeite te doen zich verstaanbaar te maken.

Bekijk ook

Hoe herken je iemand die stotterproblemen heeft

Hoe kan je iemand die stottert herkennen? Zelfs zonder dat je weet wat de symptomen zijn, kun je de mensen herkennen als je maar goed genoeg observeert.

2 Reacties

 1. Erwin van der Wal

  Heb je een kwartiertje tijd? Ik wil je vijf minuten spreken.

 2. Stotteren vaak veroorzaakt door onzekerheid en gebrek aan sociale vaardigheden?
  Sorry hoor. Maar het is een neurologische stoornis.
  Ik heb totaal niets geen gebrek aan sociale vaardigheden.
  En ook ben ik niet onzeker van mezelf. Alleen het stotteren maakt me onzeker!

  Hoe meer ik me op mn gemak voel bij iemand hoe meer ik soms kan gaan stotteren.
  Heeft dan niets met onzekerheid te maken!

  Voor de rest. Het klopt allemaal!
  Laat ons gewoon uitpraten. Heel simpel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *