Hoe krijg je als volwassenen grip op stotteren?

Hoe krijg je als volwassenen grip op stotteren

Stotteren is geen ziekte maar een spraakstoornis. Niemand weet precies wat het stotteren veroorzaakt en toch kan het behandeld worden.

Veel beroemdheden waren ooit stotterende, verlegen kinderen, wist je dat? Maar het is echt waar alleen waren ze toen nog niet bekend. Maar je kunt ook op latere leeftijd beginnen met stotteren. De belangrijkste vraag is echter hoe kom je er vanaf?

Omdat je geen kind meer bent kun je helaas niet meer de steun van je ouders verwachten dus sta je er aardig alleen voor. Ga op zoek naar iemand die je kan helpen, een spraakspecialist of een logopedist. Doe alles wat je kunt om je spreken te verbeteren, schroom niet om verschillende technieken te gebruiken.

Wanneer je een logopediste zoekt, controleer dan van te voren of degene een erkend diploma heeft. Op internet kun je je goed oriënteren. Kant en klare behandelingen bestaan er niet dus je moet wel van te voren goed onderzocht worden om de juiste behandeling in te kunnen zetten.

De grootste angst is angst zelf zo luidt een gezegde. Wanneer je je angst de overhand laat krijgen zal je geen enkele vooruitgang boeken, ongeacht de techniek die je gebruikt. Bijt door de zure appel heen en onthoud dat je hard zult moeten werken om succes te boeken.

Ook al heb je dan nog de status van “werk in uitvoering“, met wat kunst en vliegwerk ben je in staat om het stotteren beperkt te houden. Praat bijvoorbeeld langzaam, dan kom je beter uit je woorden.

En hoewel mensen dan wat meer geduld zullen moeten oefenen wanneer je iets wilt zeggen, is dat nog altijd beter dan helemaal niet uit je woorden te komen. Als de angst de overhand dreigt te krijgen, geeft het ook niets. Oordeel er niet over, maar neem je voor het een volgende keer beter te doen.

Actie is beter dan praten, vooral als je stottert. Wanneer je merkt dat de therapie niet genoeg oplevert, probeer dan iets anders. Zeg het tegen je behandelend arts zodat die iets nieuws kan bedenken. Rollenspel is bijvoorbeeld ook erg effectief. Dan kun je eerst een paar keer “droog” oefenen voordat je een situatie of een gesprek in het echt moet uitvoeren.’

Je moet werkelijk geduld hebben als je het stotteren onder controle wilt krijgen. Want het stotterprobleem is niet binnen een dag verholpen. Als je vooruitgang wilt boeken zul je er veel tijd in moeten steken. Je volharding, inzet en doorzettingsvermogen moeten niet berusten op het feit dat je indruk wilt maken op anderen maar gebaseerd zijn op de wil om jezelf te verbeteren.

Je zult vast en zeker last krijgen van terugval, maar dat hoort erbij en zou je moeten aanzetten nog beter je best te doen.

Wanneer je geduld hebt en vastbesloten bent het stotteren onder de knie te krijgen zul je vanzelf steeds meer zelfwaardering krijgen, en dat werkt positief op het stotteren. Want je merkt dat het stotteren geen grip heeft op jou of jouw leven, maar dat jij juist stapsgewijs en doelgericht het stotteren steeds meer onder controle krijgt.

Stotteren is dan misschien wel jouw zwakke punt, maar als je in staat bent je sterke kanten te profileren, dan wordt het stotteren minder belangrijk en zelfs ondergeschikt.

Niemand van ons is volmaakt, we hebben allemaal zo onze verborgen of minder verborgen gebreken. Je kunt medelijden opwekken maar je kunt ook gewoon je best doen er iets van te maken. Het helpt als je van tijd tot tijd ook om jezelf kunt lachen. Humor werkt relativerend. Want ook met stotteren kun je de rest van je leven best gelukkig zijn en genieten van al het moois om je heen.

Bekijk ook

Hoe herken je iemand die stotterproblemen heeft

Hoe kan je iemand die stottert herkennen? Zelfs zonder dat je weet wat de symptomen zijn, kun je de mensen herkennen als je maar goed genoeg observeert.

Een reactie

  1. Ik wil graag weten wat het invloed is op latere leeftijd als je als kind erg hebt gestotterd. Ik heb erg gestotterd als kind en het stotteren had veel invloed op mn jeug-(jong)-onvolwassenheid.
    Ik denk namelijk dat ik patronen heb ontwikkelt wat te maken heeft met het stotteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *