Een Logopedist kan Helpen om het Stotterprobleem te Verhelpen

Een Logopedist kan helpen om het stotterprobleem te verhelpen

Stotteren is een spraakstoornis . Gelukkig kan iemand helpen, zelfs als er geen permanente genezing mogelijk is. Deze persoon staat bekend als een logopedist of STD (spreektaal dokter).

Deze professional is een specialist in menselijke communicatie , en weet op welke manier deze zich heeft ontwikkeld en welke verschillende afwijkingen en stoornissen er zich kunnen voordoen, zodat ze weten hoe ze een patiënt kunnen  helpen.

Een logopedist heeft een mastertitel gehaald in dit vakgebied en mogen dus niet zomaar een praktijk openen. Iedere logopedist moet een erkenning aanvragen en de vereiste examens afleggen alvorens hun een beroep te mogen uitoefenen. Naast de logopedist  kan mogelijk een taal assistent hulp bieden aan mensen met stotterproblemen.

Voordat een kind met logopedie gaat beginnen, zal het diverse test moeten doen. Zo kan de logopedist een exact beeld krijgen van wat er precies aan de hand is, het ene kind is tenslotte het andere niet en spraakproblemen vragen maakwerk. Ook de leeftijd en het geslacht zijn van invloed op de manier waarop de logopedist met het kind aan de slag zal gaan. Soms zal de dokter zelfs  verschillende strategieën inzetten om de aandoening te behandelen .

Er zijn verschillende manieren waarop het stotterprobleem wordt aangepakt. Een voorbeeld is de ‘taal ingreep activiteit’. De specialist gaat spelletjes met het kind doen en praten over wat het kind doet en ziet. De arts gebruikt foto’s , boeken en andere instrumenten om de taalontwikkeling te stimuleren. Pas wanneer het kind moeite heeft om bepaalde woorden goed uit te spreken, dan zal de logopedist herhalingsoefeningen gaan gebruiken.

Een andere benadering die de logopedist kan gebruiken is articulatie therapie, ook wel klankproductie genoemd. Hiermee leert de specialist het kind hoe je bepaalde letters uitspreekt en welke klanken daarbij horen. De logopedist zal dingen voordoen, zodat het kind weet hoe het zijn of haar tong moet bewegen. Dergelijke benaderingen kunnen zowel individueel als in kleine groepjes worden uitgevoerd.

Andere manieren om om te gaan met stotteren zijn bijvoorbeeld de luchtstroomtherapie, angst- reductie technieken, gedragstherapie, bio feedback methoden, ritmische spraak, het trial therapie en stemcontrole.

Wanneer blijkt dat je kind een stotterprobleem heeft is het dus belangrijk om een goede logopedist te gaan zoeken waar je je kind zich ook prettig bij voelt. Je kunt de arts vragen naar zijn ervaringen of er eentje uit het telefoonboek prikken of googelen naar een arts in je buurt. Het kan ook handig zijn bijvoorbeeld op school bij andere ouders naar hun ervaringen te vragen.

Als ouder kun je natuurlijk ook het nodige doen om de stotter therapie een succes te laten worden. Onderzoeken hebben aangetoond dat kinderen die veel ondersteuning ontvangen van hun ouders tijdens de therapie, het programma het snelste en met de beste resultaten op lange termijn afronden.

Wat kun je als ouder zoal doen? OP de eerste plaat is het belangrijk dat je thuis een ontspannen omgeving creëert, zodat het kind het gevoel heeft gehoord te worden en uit mag spreken zonder voortdurend onderbroeken of aangevuld te worden door een ander. De ouders en andere familieleden kunnen het goede voorbeeld geven door zelf langzaam te spreken, zodat het kind in staat is om te leren hoe je woorden op de juiste manier kunt uitspreken.

De specialist kan een lijstje geven van bepaalde logopedie activiteiten en oefeningen om thuis te doen om verdere vooruitgang buiten de kliniek te garanderen .

Het gebruik van medicatie is ook gebruikt om stotteren te behandelen, maar gezien de vervelende bijwerkingen, worden deze niet meer gebruikt. Er zijn zelfs apparaten uitgevonden om het stotteren aan te pakken maar die vind je nu alleen terug in het museum.

Door de vooruitgang in de wetenschap wordt het steeds gemakkelijker om de juiste behandeling te krijgen voor mensen die stotteren . Als jouw kind stottert, aarzel dan niet hem mee te nemen naar een arts. Ook als jezelf leidt aan stotteren, hoef je er niet alleen mee te blijven worstelen. Ga naar de dokter en laat je informeren over de mogelijke behandelingen. Vergeet echter niet dat er voor deze stoornis niet één enkele oplossing of remedie is en dat de uiteindelijke behandeling het probleem hooguit zal verminderen; zodat het minder opvalt dat iemand stottert.

Kalmte, geduld en zelfbeheersing zijn sleutelwoorden bij de behandeling, maar vooralsnog hebben we een lange weg te gaan eer het probleem stotteren uit de wereld geholpen zal zijn.

Bekijk ook

Hoe herken je iemand die stotterproblemen heeft

Hoe kan je iemand die stottert herkennen? Zelfs zonder dat je weet wat de symptomen zijn, kun je de mensen herkennen als je maar goed genoeg observeert.

Een reactie

  1. ik ben ook bij de logopedie geweest en het was erg stom want je voelde je net een baby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *