8 Tips om van het Stotteren Af te Komen

8 Tips om van het Stotteren Af te Komen

Ouders willen altijd het beste voor hun kind. We geven ze kleding, onderdak en bescherming. Maar wat kun je doen als je kind een afwijking heeft zoals stotteren?

Hieronder volgen tips waarmee je ervoor kunt zorgen dat stotteren minder wordt of in ieder geval minder als een probleem wordt ervaren door je kind.

 1. Als ouder moet je je kind steunen. Dit betekent dat je veel geduld moet opbrengen wanneer je kind jou iets wil vertellen, al komt hij dan niet helemaal op de juiste woorden.
 2. Zorg ervoor dat niemand door elkaar spreekt en dat iedereen dus om de beurt aan het woord komt. Laat het stotterende kind dus rustig uitspreken en zorg ervoor dat anderen ondertussen stil zijn.
 3. Wanneer je iets tegen je kind zegt, gebruik dan korte zinnetjes en pas je woordgebruik aan bij de leeftijd van je kind. Als je meerdere dingen wilt vragen, doe dat dan één voor één en zorg ervoor dat je kind eerst een vraag kan beantwoorden voordat je aan de volgende vraag begint. Hierdoor voorkom je frustraties omdat het kind altijd zal proberen dezelfde moeilijke woorden en zinnen te gebruiken als jij.
 4. Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je luistert met al je concentratie, zodat je in staat bent de boodschap te ontcijferen. En dat je uiteraard op dezelfde manier reageert op die boodschap als wanneer hij vloeiend was uitgesproken. Natuurlijk zal je kind op een gegeven moment wel in de gaten krijgen dat hij of zij op een andere manier praat dan andere kinderen, maar jij hoeft nu nog niet de boodschapper te zijn.
 5. Als ouder kun je een hoop begrip op brengen, maar anderen, vooral kinderen, niet. Het zou dus fijn voor je kind zijn als je hem of haar niet dwingt dingen te zeggen waar veel mensen of kinderen bij zijn. Wanneer je kind zelf aangeeft dat het in het openbaar iets wil zeggen, leg je het natuurlijk geen strobreed in de weg of stimuleer je je kind zelfs.
 6. Broers en zussen kunnen net zo goed de draak steken met de tekortkoming van uw kind als andere kinderen op school. Wanneer dit gebeurt, grijpen onmiddellijk in zodat dit niet gebeurt. Iedereen in de familie moet samen werken en elkaar ondersteunen In plaats van grapjes te maken over elkaars tekortkomingen.
 7.  Veel mensen krijgen de hulp van een logopedist om hen te helpen omgaan met stotteren. Er zijn verschillende technieken die gebruikt worden en met uw hulp, zul je in staat zijn om realistische doelen te stellen gezien het feit dat er nog geen bekende remedie voor deze aandoening is.
 8. Ten slotte houdt je van je kind om wat hij of zij is. Het is niemands schuld dat het kind stottert. In feite weten de wetenschappers tot nu toe niet wat de oorzaak is, ook al zijn er aanwijzingen dat het iets genetisch is of iets neurologisch waarmee je kind werd geboren. He enige wat je hoeft te doen is het feit accepteren dat er een probleempje is met het formuleren van woorden en zinnen maar dat het voor jou niet uitmaakt. Je houdt van je kind zoals het is.

Op deze manier kun je stotteren overwinnen, volg alleen deze 8 eenvoudige tips. Zal het gemakkelijk zijn? Het antwoord is nee, maar zolang u zorgt voor de juiste omgeving, liefde en steun en de juiste hulp zoekt, zou de situatie beter moeten worden naarmate je kind ouder wordt

Bekijk ook

Hoe herken je iemand die stotterproblemen heeft

Hoe kan je iemand die stottert herkennen? Zelfs zonder dat je weet wat de symptomen zijn, kun je de mensen herkennen als je maar goed genoeg observeert.

Een reactie

 1. Spreken doe je op je uitademing . Bedenk dat de uitademing de draaggolf is van je spreken.
  Daar gaat er iets mis . De draaggolf wordt voortijdig afgebroken , dat is mijn interpertatie van het stotteren .De PDS heeft zijn of haar spreken niet goed kunnen ontwikkelen.
  Een goede therapie is daarom oefenen op de uitademing, d,w,z, diep inademen ,tuitm0nd vormen, dan langzaam uitademen. Door dit elke dag regelmatig te doen zul je langzaam maar zeker van het stotteren afkomen. Ik had er 5 jaar voor nodig.
  Zie ook! “Doe het zelf stottertherapie”.
  Van stotteren genezen is geen Utopie!.

  J.Frits

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *